Cibulková po finálovej prehre s Erraniovou:"Bola som premotivovaná"

15.04.2012 Celý región

Barcelona 15. apríla (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková nezískala druhý titul na okruhu WTA. Vo finále dvojhry na antukovom turnaji v Barcelone (dotácia 220.000 dolárov) prehrala ako nasadená trojka so sedmičkou "pavúka" Taliankou Sarou Erraniovou za 65 minút hladko v dvoch setoch 2:6 a 2:6. Pre slovenskú jednotku to bolo celkovo piate singlové finále na ženskom profesionálnom okruhu, doposiaľ jedinú cennú trofej získala vlani na jeseň na turnaji o Kremeľský pohár v Moskve.

Cibulková, ktorá pred turnajom v Barcelone ukončila spoluprácu s chorvátskym trénerom Željkom Krajanom, si z Barcelony odnáša prémiu 19.000 USD a 200 bodov do svetového rebríčka. Erraniová si v katalánskej metropole pripísala na konto štvrtý titul vo dvojhre na WTA Tour, druhý v tejto sezóne. Vo februári nenašla premožiteľku v mexickom Acapulcu. Taliankam sa v Barcelone mimoriadne darí. Vlani i v roku 2009 sa tešila z prvenstva Roberta Vinciová, v roku 2010 sa na listinu víťaziek zapísala Francesca Schiavoneová.

Cibulkovej v prvom sete duelu s Erraniovou vôbec nevychádzalo podľa predstáv prvé podanie. Na začiatku dejstva po strate servisu ešte dokázala dvakrát kontrovať rebrejkom, no od stavu 2:2 získala Talianka štyri gemy v rade a úvodný set získala za 31 minút jasne vo svoj prospech. Erraniová robila pri dlhých výmenách od základnej čiary oveľa menej nevynútených chýb, po druhom podaní Cibulkovej dostávala súperku pod tlak a často zakončovala víťaznými returnami.

Na začiatku druhého dejstva sa Talianka po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. V treťom geme si Cibulková prvýkrát v zápase dokázala udržať servis, no za stavu 1:3 po skvelom stopbale Erraniovej opäť stratila podanie a talianska reprezentantka už dotiahla dobre rozohratý zápas do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila pri vlastnom podaní v poradí tretí mečbal a upravila vzájomnú bilanciu na 3:4. Pre Cibulkovú bol turnaj v Barcelone súčasťou prípravy na baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie proti Španielsku (21.-22. apríla v Marbelle).

Cibulková po prehre s Erraniovou netajila sklamanie. "Mrzí ma, že finálový zápas mi vôbec nevyšiel. Bola som trochu premotivovaná a išla som hlavou proti múru. Chcela som Erraniovú vystreliť z kurtu a to nebolo rozumné riešenie. Uponáhľala som sa, príliš som analyzovala každú loptičku a pri dlhších výmenách som nebola dostatočne trpezlivá. Dnes ma úplne položil servis. Bola som veľmi nervózna, že mi nejde a zle som to riešila. Erraniová má neprekvapila. Hrala svoj typický tenis, snažila sa pinkať a udržať loptičku v hre. Ja som chcela až príliš do toho ísť a z toho plynuli nevynútené chyby," povedala pre TASR Cibulková, ktorá vyslovila s celkovým vystúpením v Barcelone spokojnosť. "Mám veľkú radosť, že hneď na prvom antukovom turnaji v sezóne sa mi podarilo postúpiť až do finále. V Barcelone som dosiahla doposiaľ najlepší výsledok v tomto roku, z čoho mám veľkú radosť. Neúspešné finále určite prebolí. Je to pre mňa veľmi dobrý odrazový mostík pred ďalšími antukovými turnajmi v Európe, ktoré má čakajú po fedcupovom týždni. Na baráž o účasť vo svetovej skupine so Španielskom sa už veľmi teším. V pondelok popoludní odlietam do Marbelly, kde sa pripojím k nášmu tímu. Budem mať teraz aspoň čas na tréning. Teraz som hrala veľa zápasov a menej trénovala, teraz sa budem môcť viac dostať do úderov."

Erraniová venovala titul talianskemu futbalistovi Pierpaolovi Morosinimu, ktorý zomrel na infarkt počas sobotňajšieho zápasu Serie B medzi Pescarou a Livornom. "Moje prvé myšlienky smerujú k Pierpaolovi, hráčovi Livorna, ktorý zomrel počas ligového zápasu v Pescare. Je to tragédia pre jeho rodinu i pre celý svetový šport," povedala Erraniová, ktorá na margo turnaja v Barcelone uviedla. "Odohrala som tu skvelé zápasy a som rada, že sa mi podarilo získať ďalší titul. Veľkú zásluhu má na ňom môj tréner Pablo Lozano."

dvojhra - finále:

Sara Erraniová (7-Tal.) - Dominika CIBULKOVÁ (3-SR) 6:2, 6:2
 

Vyberte región